Sofia Bergström

Kort om mig

Författare och frilansjournalist med förkärlek till hårdrock, historia och hemskheter. Debuterade 2021 med faktaboken "Världens hemskaste sjukdomar", som baseras på SVT Barns populära programserie med samma namn och nominerades till Adlibrispriset.

Just nu aktuell som manusförfattare/redaktör till SVT:s kommande historiesatsning "Historien om Sverige med Farah" som riktar sig till barn mellan 6-9 år.

Vad jag gör under författarbesöken

Under mitt författarbesök får eleverna följa med på en ruskig resa genom tid och rum. Hur var det för folk att leva sida vid sida med några av världshistoriens farligaste regenter? Vilka farsoter har plågat Sverige och världen genom historien? Och vilka viktiga vetenskapliga genombrott har räddat liv?

Med nedslag i ämnen som pandemier, vetenskap, folkmedicin, svunna riken och mytomspunna monarker vill jag inspirera eleverna till att utforska vår spännande historia. Förhoppningsvis kan jag även uppmuntra dem till att läsa och skriva om ämnen som fascinerar dem, precis som jag har gjort i mitt arbete som journalist, författare och manusförfattare till tv.

Förutom att frossa i knäpp, spännande, fascinerande, hemsk och blodig fakta från förr går vi också igenom gestaltning av fakta och arbetet med att klä hemskheter i humor (kan man till exempel skämta om allt?). Men även research, urval, källkritik, faktagranskning och hur man tar tillvara på alla fantastiska informationskällor som finns runt omkring oss – bibliotek, museum och så vidare.

Eftersom jag dessutom arbetade med tv-serierna på SVT, som ligger till grund för mina böcker, finns också möjlighet för eleverna att ställa frågor om arbetet bakom kulisserna och hur det var att förvandla tv-manus till faktaböcker.

Jag anpassar alltid innehåll och upplägg efter elevernas ålder och skolpersonalens eventuella önskemål.

Verkförteckning

Världens hemskaste sjukdomar (Bonnier Carlsen)
Världens hemskaste sjukdomar 2 (Bonnier Carlsen)
Världens värsta kungar (Bonnier Carlsen)

Fotograf: Stefan Tell

Bokomslag 1

Information

Kategorier

Prosa

Barn

Fackbok

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Förskola

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet