Susanne MacFie

Kort om mig

Här kan du läsa en artikel om hur mina författarbesök och skrivarskolor kan gå till.

Jag skriver gärna vardagsnära och spännande berättelser där barn kan känna igen sig, som i böckerna om Magiska Spegeln, Myrra, Vilda Våghals, Allis Sprallis, Trippe och i Hemliga Klubben-serien, men också mer fantasibetonade historier för de lite äldre, som i Legenden om De Fyra Elementen. Det viktiga är att texterna berör och sätter läsarens fantasi i rörelse. Sedan får de gärna bjuda på ett och annat igenkännande skratt också.

Jag gör författarbesök, håller skrivarskolor och deckarskolor. På min webbsida susannemacfie.se finns lite olika inriktningar på besöken mer i detalj. Jag kan också göra digitala besök, något jag gått en utbildning i, i Författarförbundets regi. Jag erbjuder också "Skrivarskola/deckarskola + deckarvandring" (se nedan beskrivningar under Vad jag gör under författarbesöken). Pedagoghandledningar finns också till vissa av mina böcker.

Vad jag gör under författarbesöken

Under mina författarbesök berättar jag om mitt författarskap
Att träffa läsarna är bland det roligaste med det här jobbet. Jag besöker ofta skolor och bibliotek runtom i Sverige. Många barn och ungdomar är nyfikna på vad en författare gör och hur en dag i en författares liv kan se ut. Jag berättar om mina bokserier, hur jag får idéerna till mina böcker och hur en bok kommer till. Jag berättar om frågor jag ställer till mig själv innan jag börjar skriva en bok, visar hur jag skapar och lägger upp händelserna i boken och visar också prylar som jag använt när jag skrivit mina böcker. Det kan vara alltifrån en lektion i en klass till skrivarverkstäder som sträcker sig över en hel termin med återkommande besök i en och samma klass.

Svarar på frågor
Både små och stora frågor brukar dyka upp under författarbesöket. Inga frågor är för konstiga att ställa och mitt mål är att åtminstone ett barn eller en ungdom ska gå därifrån uppmuntrad att själv fatta pennan med en känsla av att också kunna skriva. Och vem vet, kanske en dag någon gång i framtiden, också bli författare.

Besök av mer utbildande karaktär och skrivarverkstäder
Jag gör också författarbesök av mer utbildande karaktär. Vad är de olika stegen från idé till färdig bok? Vad ska man tänka på när man skriver? Hur kan man börja och sluta en berättelse? Hur ger man gestalterna i berättelsen liv och hur kan man måla upp en intressant miljö? Jag ger också tips på hur man bygger upp spänningen och hur man kan varva lugnt och snabbt tempo. Vi gör grunden till en berättelse utifrån hur jag jobbar. Många gånger arbetar vi utifrån ett tema, som skolan/klassen har önskemål om, t ex deckare, spökhistorier eller kärleksberättelser. Under besöket kan eleverna börja skriva själva. Jag går då runt och hjälper dem igång, ger tips och idéer om just deras berättelse osv.

Utbilda, inspirera och uppmuntra
Mitt mål är att skapa förståelse för författaryrket, utbilda, inspirera och uppmuntra till läsning och skrivande. Jag får ofta höra av glada föräldrar att mina böcker har fått deras barn att börja läsa. De sträckläser, trots att de aldrig läst en bok förut. Många lärare hör också av sig efter mina besök och berättar att besöket har inspirerat deras elever till att läsa och själva börja skriva!

Deckarfall i skolans närområde
Nu kan du ta med din klass ut i skolans närområde på mystiska deckaräventyr som är både spännande, kluriga och lärorika. Lös deckarfall i grupper, hela klassen tillsammans eller en och en. Klassen löser Hemliga Klubben-fallen, baserade på min deckarserie Hemliga Klubben, med hjälp av mobiler eller läsplattor samtidigt som de rör sig ute. Kan också kombineras med att jag gör författarbesök, eller håller en skrivarskola/deckarskola, i klassen.

Skrivarskola/deckarskola + deckarvandring (Deckarvandring ej bokningsbart hösten 2023)
Jag erbjuder också skolor/klasser att komma till Alingsås på författarbesök med inslag av skrivarskola/deckarskola + deckarvandring. Besöket avslutas med en spännande deckarvandring i Alingsås innerstad där klassen/gruppen får vara med och lösa ett deckarfall tillsammans med Moa och Måns i Hemliga Klubben och besöka platser ur deckarböckerna.

Citat från tidigare författarbesök
"Du är helt fantastik i ditt sätt att bemöta eleverna! Välkommen åter!"
Sandhultskolan, Borås

"...Eleverna blev mycket inspirerade och fick också tid till att skriva. De ville gärna att Susanne skulle komma tillbaka. Susanne är också bra på att känna in de olika åldrarna och ger olika tips beroende på åldersgrupp..."
Lidåkersskolan, lidköping

"Tusen tack Susanne MacFie för två lustfyllda och spännande dagar hos oss på Skulltorp. Det var en fröjd att se nyfikenheten i blicken hos våra elever, att lyssna till deras kloka frågor och dina fina svar. Du har en enastående förmåga att fånga elevernas intresse och uppmärksamhet. // ...men det bästa av allt måste varit ditt besök i fritidshemmet. Så häftig upplevelse för eleverna att tillsammans och med hjälp av fantasi och din tydliga struktur, få skapa en spännande berättelse om en cykeltjuv."
Skulltorpskolan, Partille

"Så fint bemötande av författaren till barnen. Ett roligt och intressant upplägg, respektfullt tilltal och behaglig röst. Ett riktigt fint författarbesök!"
Alingsås bibliotek

Verkförteckning

Förlag: Eriksson & Lindgren
Myrra
Myrra - 7 och en kvart - 2002
Myrra - 8 och ett halvt - 2004

Förlag: Memo Förlag
Legenden om De Fyra Elementen
De Sju Topparnas Rike - 2004
De Fem Flodernas Stad - 2005
De Tre Stjärnornas Skog - 2006
De Två Vulkanernas Dal - 2007
De Fyra Fallens Grotta - 2016
Den Enda Vägen Ut - 2023

Legenden om De Fyra Elementen pocket - 2014
Legenden om De Fyra Elementen - samlingsvolym del 1-4 - 2008

Hemliga Klubben
Hemliga Klubben - Fallet med de stulna smyckena - 2010
Hemliga Klubben - Fallet med den värdefulla kartan - 2010
Hemliga Klubben - Fallet med det mystiska skenet - 2010
Hemliga Klubben - Fallet med den försvunna flaggan - 2010
Hemliga Klubben - Fallet med de gyllene medaljerna - 2011
Hemliga Klubben - Fallet med den gåtfulla damen - 2011
Hemliga Klubben - Fallet med den förstörda skejtparken - 2012
Hemliga Klubben - Fallet med den stora explosionen - 2012
Hemliga Klubben - Fallet med den listiga snattaren - 2013
Hemliga Klubben - Fallet med den skumma sabotören - 2013
Hemliga Klubben - Fallet med det sjunkna skeppet - 2014
Hemliga Klubben - Fallet med den hemliga guldbollen - 2014
Hemliga Klubben - Fallet med de falska pengarna - 2015
Hemliga Klubben - Fallet med den magiska nyckeln - 2016
Hemliga Klubben - Fallet med de punkterade däcken - 2017

Vilda Våghals
Vilda Våghals - 2011
Vilda Våghals på nya äventyr - 2012
Vilda Våghals vilda liv - 2014

Allis Sprallis
Allis Sprallis gungar högt - 2012
Allis Sprallis hittar spår - 2012
Allis Sprallis åker fort - 2013

Trippe
Trippe Trädkapare - 2013

Magiska Spegeln
Magiska Spegeln - Den hemliga gången - 2017
Magiska Spegeln - Det bultande hjärtat - 2017

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet