Ylva Hällen

Kort om mig

Jag har jobbat med barnkultur i snart 20 år och debuterade som författare 2016 med Ylvania sagan om ljusbäraren. Jag började skriva böcker för att jag längtade efter att skriva längre berättelser. Jag ville utforska och fördjupa karaktärerna i landet Ylvania, en värld jag redan skapat för tv. För Ylvania sagan om ljusbäraren vann jag barnradions bokpris 2017, och det faktum att juryn bestod av barn sporrade mig att fortsätta! Nu (2022) skriver jag på den femte och sista boken i serien.
I år kommer jag också ut med en ny bokserie tillsammans med min författarkollega Sara Edwardsson. Det är spännande och roliga bilderböcker för förskoleåldern om barnen på Skräckis, en förskola som är precis som våra men med den skillnaden att på Skräckis går bara läskiga ungar.

Jag har en bakgrund inom TV där jag skapat flera serier och sago/dockprogram för barn som tex Pomos Piano, Minimello, Supermysteriet och Ylvania. De senaste tio åren har jag arbetat nästan uteslutande med interaktivitet där barnen är med och skapar berättelsen tillsammans med mig. Det är ett fantastiskt sätt att låta en historia växa fram på, och det gör att man som manusförfattare hela tiden är i nära kontakt med publiken. Utöver TV har jag även skrivit och regisserat barnteater (Riksteatern) och illustrerat bilderböcker för barn (debuterade 2007 med Sus och Dus gör en utflykt, Rabén & Sjögren).

Vad jag gör under författarbesöken

Jag läser högt ur någon av böckerna i serien om Ylvania. Jag berättar om hur jag jobbar som författare, hur jag hittar på och var jag hämtar min inspiration. Jag kan också ha workshop där vi på ett lekfullt och kul sätt lär oss berättelses byggstenar och skapar sagor tillsammans.
Jag styr och anpassar mycket efter publikens intressen och önskemål och självklart ålder på publiken. En del av besöket går åt till frågor från publiken. I och med min bakgrund inom barntv, som programledare och sagoberättare, så brukar frågorna vara många.

Verkförteckning

Författare
Ylvania De stulna skuggornas tid (2018)
Ylvania Sagan om ljusbäraren (2016)
Ylvania Hotet mot väktarstjärnan (2020)
Ylvania De bortglömdas stad (2021)
Osynliga Boo Barnen på Skräckis (2022)
Klistriga Bite Barnen på Skräckis (2022)
Illustratör
Sus och Dus gör en utflykt (2007)
Bom Bom Barnens älsklingar Antologi (2005)

Fotograf: Peter Hagström

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet